Va­sem­mis­to­nais­ten Pro fe­mi­nis­mi -pal­kin­to oh­jaa­ja Su­vi Wes­til­le

Vasemmistonaiset myöntää Pro feminismi -palkinnon vuonna 2022 saamelaiselle ohjaajalle Suvi Westille. Pro feminismi -palkinto myönnetään työstä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, naisten aseman parantamiseksi tai rakenteellisen epätasa-arvon poistamiseksi

Vasemmistonaiset kokee, että Suvi Westin teokset ovat merkittävästi lisänneet tietoa saamelaisia koskevista ihmisoikeusloukkauksista ja tuoneet saamelaisten äänet ja taistelun monen suomalaisen tietoisuuteen. West on nostanut teoksissaan toistuvasti esiin yhteiskunnallisia ja feministisiä  teemoja, jotka ovat osin myös saamelaisten keskuudessa rikkoneet tabuja. 

 Vasemmistonaiset tukee saamelaisten taistelua itsemääräämisoikeuden puolesta.

Sorrettujen alkuperäiskansojen ja vähemmistöryhmien tukeminen niin Suomessa kuin maailmalla on keskeinen osa vasemmistolaista feminismiä. Palkinnon myöntäminen juuri Suvi Westille on sekä henkilökohtainen kunnianosoitus että symbolinen osoitus tuesta saamelaisille, perustelee Vasemmistonaisten puhenainen, kansanedustaja Veronika Honkasalo.

Vasemmistonaisten hallitus Valtikka valitsi Suvi Westin Pro feminismi -palkinnon saajaksi muun muassa Vasemmistonaisten jäseniltä tulleiden ehdotusten joukosta. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 2005 lähtien, ja tänä vuonna palkinto jaetaan ensimmäisen kerran sitten vuoden 2018. Suvi West vastaanottaa palkinnon Vasemmistonaisten valtakunnallisessa kokouksessa Helsingissä la 26.11. 

–  Pro feminismi -palkinnon saaminen on valtavan suuri kunnia. En ole koskaan ajatellut, että minut voitaisiin palkita feministisestä työstä. Kysymykset naiseudesta, sukupuolten välisestä tasa-arvosta, seksuaalisuudesta, seksuaalisesta väkivallasta sekä patriarkaalisuudesta ja matriarkaalisuudesta ovat aiheita, joita olen nostanut esiin lähinnä saamelaisyhteisön sisällä. Suomalaisen yhteiskunnan edessä joudun saamelaisena keskittymään pelkästään kolonialismiin, assimilaatioon, rasismiin, stereotypioihin ja syrjiviin rakenteisiin, West kuvaa ajatuksiaan palkinnosta ja työstään.

Saamelaiskulttuuri on yhteisöllinen kulttuuri, jossa jokainen yksilö on tärkeä osa toimivaa yhteisöä. 

Koen, että vaikka palkinto myönnetään minulle, se on osoitettu laajemmaksi tueksi saamelaisille ja ylistykseksi saamelaisfeminismille, West sanoo.

– Tämä palkinto on osoitettu sekä aikaisemmille että tuleville sukupolville, jotka ovat taistelleet oikeuksiemme puolesta ja jatkavat taistelua meidän jälkeemme, West korostaa.

West toivoo, että saamelaiset voisivat jatkossa olla vahvemmin mukana vaikuttamassa esimerkiksi ilmastokriisiin ja tasa-arvoon liittyviin kysymyksiin ja käsitellä myös oman yhteisön sisäisiä tukahdutettuja ongelmia. Nyt saamelaisten energia, aika ja osaaminen valuvat hukkaan taistelussa saamelaiskäräjälakiuudistuksen puolesta ja kolonialismia ja pakkoassimilaatiota vastaan. West haaveilee siitä, että voisi kertoa tarinoita saamelaisnaisista.

– Vielä meillä ei ole tilaa puhua asioista, jotka koskevat meitä: seksuaalisuuden representaatiosta, sukupuolesta ja sen moninaisuudesta, väkivallasta, himosta ja rakkaudesta. Se aika koittaa vielä. Meidän saamelaisnaisten tarinat ovat kaikkien naisten tarinoita ja maailman pitää päästä kuulemaan ne, West painottaa.

West on tänä vuonna saanut myös tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Eatnameamet – Hiljainen taistelumme -elokuvan ansiokkaasta yhteiskunnallisesti kantaaottavasta ja saamelaisten ääniä esiintuovasta dokumentarismista.

Lisätietoja:

Milla Pyykkönen, tasa-arvopoliittinen asiantuntija
milla.pyykkonen(at)vasemmistoliitto.fi, p. 040 663 0031

Suvi Westin kuva: Anssi Kömi