Seminaarissa alustanut SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoi, että viimeaikainen hintojen ja elinkustannusten nousu on ajanut 60 000 suomalaista köyhyysrajan alapuolelle. Hallituksen suunnitelmat uhkaavat ajaa kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää köyhyyteen. Hallituksen suunnitelmat pienentävät tuloja erityisesti pienituloisilta palkansaajilta sekä sosiaaliturvan varassa olevilta. Asumistuen leikkaukset lisäävät myös työssäkäyvien köyhyyttä. Erityisen rankasti hallituksen suunnitelmat osuvat yksinhuoltajiin.
“SAK:n kesällä 2023 teettämässä tutkimuksessa selviää, että köyhyysriskissä on 52 000 SAK:laisten alojen työntekijää. Heistä 73 % on työssä naisvaltaisella alalla”, toteaa seminaarissa alustanut SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.
Ekonomisti ja feministisen taloustieteen edelläkävijä Anni Marttinen totesi seminaarissa, että ihmisten toimeentulosta leikkaaminen ei piristää julkista taloutta. Tätä mieltä ovat myös monet muut ekonomistit.
”Miksi puhutaan siitä, mistä leikataan? Miksi ei puhuta siitä, miten tasapainotetaan taloutta niin, että samalla pidetään ihmiset työelämässä ja mukana yhteiskunnan pyörittämisessä”, kysyy Anni Marttinen.
Vasemmistonaisten hallitus Valtikka on hyvin huolissaan useiden satojen eurojen leikkauksista pienituloisten asemaan. Erityisen huolissaan Valtikka on siitä, että leikkaukset kohdistuvat samoihin henkilöihin monesta eri suunnasta. Esimerkiksi pienituloisiin lapsiperheellisiin kohdistuu leikkaukset mm. asumistuen ja työttömyyysturvan heikennysten kautta. Indeksijäädytykset kohdistuvat samoihin perheisiin.
“Hallituksen päämäärä vaikuttaa olevan kurjistaa pienituloisten työssäkäyvien elämää ja pakottaa ihmiset ottamaan vastaan työtä huonolla palkalla ja huonoilla työehdoilla,” toteaa Vasemmistonaisten puhenainen, kansanedustaja Veronika Honkasalo.
Lisätietoja
Tasa-arvopoliittinen asiantuntija
Milla Pyykkönen
0406630031
milla.pyykkonen@vasemmistoliitto.fi