Perheille tasa-arvoa ja lapsille turvaa äitiyslailla

tasa-arvonpaivaVasemmistonaiset tukee ihmisoikeusjärjestöjen ja yksittäisten kansalaisten ajamaa kansalaisaloitetta äitiyslaista. Aloitteen tarkoituksena on, että kahden naisen perheeseen yhdessä hedelmöityshoidon avulla syntynyt lapsi saa jo ennen syntymäänsä molemmat äitinsä virallisiksi vanhemmikseen.

Aloitteen mukaisen lain säätämisen myötä naisparin lapsesta tulee tasavertainen eri sukupuolta olevien perheeseen syntyvän lapsen kanssa. Nykyisin naisparin, jolle syntyy yhteinen lapsi, on tehtävä kallis ja aikaa vievä perheen sisäinen adoptio, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsensa vanhempi.

”Äitiyslain säätäminen ei maksa mitään vaan päinvastoin, tässä on keino säästää rahaa byrokratiaa keventämällä ja aidosti tarpeeton normi purkamalla”, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth toteaa.

”Ennen kaikkea laki lisää ihmisten ja perheiden yhdenvertaisuutta ja parantaa lasten asemaa”, Ruuth jatkaa.

Jopa puoli vuotta kestävän perheen sisäisen adoptioprosessin aikana lapsella on nykyisin vain yksi juridinen vanhempi, vaikka tosiasiallisia vanhempia on kaksi. Pitkä ja tarpeeton adoptioprosessi tekee lapsen asemasta turvattoman.

Äitiyslaki koskee vain tilanteita, joissa lapsen isyyttä ei voida vahvistaa, joten laki ei estä kenenkään isyyttä tai vie lapselta oikeutta isään.

”Äitiyslaki on yksinkertainen uudistus, joka ei vie keneltäkään mitään vaan pelkästään lisää tasa-arvoa”, Ruuth huomauttaa.

Vasemmistonaiset kerää äitiyslakialoitteeseen nimiä lauantaina 19.3. Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa ja haastaa kaikki naisjärjestöt mukaan keräämään nimiä aloitteeseen.

Kansalaisaloitteen äitiyslaista voi allekirjoittaa verkossa.

Lisätietoa äitiyslaista kampanjan verkkosivuilla.