Hiukset ja kunnia

Kuva on pysäyttänyt olettavasti myös pitkään Normandiassa asuneen suomalaiskirjailija Riikka Ala-Harjan, sillä se on ainoana kuvana myös hänen 2012 ilmestyneessä Maihinnousu-romaanissaan, jonka luin pian omalta Normandian-matkalta palattuani viime syksynä.

Hiusten leikkaus on nöyryytys

Mikä tässä kuvassa sitten on niin pysäyttävää, koskettavaa? Miksi naisten ”huoraaminen” tuomitaan tällä lailla, miesten jollain muilla keinoin, tai ei millään keinoin. Olivathan toki monet muutkin ranskalaiset yhteyksissä saksalaisiin sodan aikana.

Miksi nainen menettää kunniallisuutensa, kun häneltä leikataan hänen hiuksensa? Yleinen länsimainen naiskuva piti vielä sodan aikana kauniina ja kuuliaisena naisena sellaista, jolla oli pitkät hiukset. Nykyinen kauneuskäsitys on toki jo tätä laajempi, ainakin joissakin piireissä.

Olivatko naiset varoituksiksi kaikille muille collaboraatiota eli yhteistoimintaa harjoittaneille? Vai joutuivatko he syntipukeiksi, jolloin muut pääsivät helpommalla?

Vai oliko lopulta kuitenkin kyse siitä, että muut, kaikenikäiset miehet, vanhat naiset haluavat määritellä, mihin nuorilla naisilla on oikeus?

Miten miehet sitten ”huorasivat” sodan aikana? Samaisen museon dokumenttifilmillä kyläläismiehet muistavat kunnioituksella erästäkin saksalaisupseeria, joka oli jalo ja auttoi kyläläisiä. Ja miehittäjät tarjosivat ranskalaisille töitä.

Rauhanturvatehtävissä Balkanilla ollut mies kertoi minulle kerran suhteestaan paikalliseen naiseen, joka kuitenkin jäi sinne, kun hän palasi takaisin Suomeen. Mies pääsi suhteensa avulla ainakin osittain osaksi paikallisyhteisöä ja oppi tuntemaan sen tapoja paremmin kuin mitä olisi muuten, pyssy kädessä, tapahtunut. Eikö tämä ole ns. huoraamista?

Ranskassa elää tälläkin hetkellä kymmeniätuhansia lapsia, joiden isät ovat saksalaisia. Suomessa elää venäläisten ja saksalaisten sotilaiden jälkeläisiä, jotka ovat joutuneet kärsimään isänsä syntyperästä. Saksassa elää lapsia, joiden isät ovat muun muassa ranskalaisia, amerikkalaisia, venäläisiä.

Tällainen historia jatkuu loputtomiin aina, kun sota syttyy. Osa näistä toisen maailmansodan lapsista on siitetty raiskauksessa, osa rakkaudessa. Raiskaus on modernissa sodankäynnissä yksi tärkeä sodankäynnin muoto. On ollut esimerkiksi Syyrian sisällissodassa.

Miesten naisiin kohdistama väkivalta

Istuin vajaat pari vuotta sitten Vantaan käräjäoikeudessa lautamiehenä. Kyseessä oli huumausaineoikeudenkäynti, johon liittyi myös väkivallan vyyhti, omaisuuden kätkemistä ja aserikoksia.

Yksi osa väkivaltarikoskysymystä oli toisen syytetyn entisen naisystävän hiusten leikkeleminen ja repiminen. Leikkuuväline oli muistaakseni partakoneenterä tai stiletti. Syytetty ei kieltänyt tekoa, vaikka muuten melkein kaikki syytteet kielsikin.

Miksi hän myönsi? Siksikö, että kynitystä päästä ja leikellyistä hiuksista oli kuvia, vaiko siksikö, että hän ei edes ymmärtänyt tekoaan rikokseksi? Oikeus piti tekoa väkivaltaisena. Naiselle pitkien kauniiden hiusten leikkeleminen oli selvästikin ollut sekä pelottava ja nöyryyttävä teko. Hänen minuutensa oli kajottu.

Pirkko Kotila
Kirjoittaja on Vasemmistonaisten varapuhenainen