Pro feminismi -palkinto Veronika Honkasalolle ja Irma Hirsjärvelle rohkeudesta

Tämän vuoden palkinnonsaajia yhdistää rauhan ja yhteisyyden rakentaminen. Tämä on näkynyt rohkeana rasismin ja siihen kietoutuvan naisvihan näkyväksi tekemisenä ja siten näiden vaarallisten ilmiöiden vähentämisenä.

Vasemmistonaiset myöntää vuoden 2015 Pro feminismi -palkinnon kahdelle henkilölle: tutkija ja kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalolle Helsingistä sekä tutkija ja Keski-Suomen Vasemmistonaisten puheenjohtaja Irma Hirsjärvelle Jyväskylästä.

Pro feminismi -palkinto annetaan vuosittain taholle, joka on tehnyt työtä rakenteellisen epätasa-arvon poistamiseksi, sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja naisten aseman parantamiseksi. Molemmat naiset ovat toimineet rohkeina julkisina keskustelijoina niin tutkijan, poliitikon kuin kansalaisaktivistin rooleissa puolustaakseen maahanmuuttajien ja naisten ihmisoikeuksia.

Viime vuosina asenneilmasto sekä julkinen, etenkin verkossa käyty, usein anonyymi keskustelu on muuttunut vihaa, syrjintää ja jopa väkivaltaa sallivammaksi.

– Jokainen, joka on uskaltautunut pitämään vähemmistöjen ja naisten oikeuksia puheissaan ja teoissaan esillä, on saanut kokea väheksyntää, parjaamista ja jopa uhkailua, Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth toteaa.

Palkinnolla ja valittujen palkinnonsaajien avulla Vasemmistonaiset haluaa kiittää ja nostaa valokeilaan kaikki ne, jotka ovat toimineet eri tavoin maahanmuuttajien ja naisten aseman parantamiseksi.

– Poliittisesti aktiivisten naisten lisäksi on paljon vapaaehtoistyötä tekeviä aktiiveja SPR:n lipaskerääjistä vastaanottokeskusten pyörittäjiin, jotka ovat kohdanneet järjettömiä vihareaktioita täysin tuntemattomien ihmisten osalta, Ruuth hämmästelee.

Vihapuhe on vallankäyttöä, jolla pyritään hiljentämään itselle epämieluisat toimijat. Mitätöinnillä, henkilöön menevillä loukkauksilla ja suoranaisella pelottelulla yritetään tehdä toisten olo niin epämiellyttäväksi, että halua ja uskallusta toimintaan ei enää olisi. Naisten osakseen saama vihapuhe on määrässään ja laadussaan aivan eri sfääreissä

– On ratkaisevan tärkeää, ettemme hiljene ja anna tilaa ahdasmielisyydelle ja vihalle. Meidän on kiitettävä ja kannustettava toisiamme, jotta emme lannistu ja lopeta toimimasta ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Nämä kaksi rohkeaa naista ovat tässä esimerkkejä meille kaikille.