Pro feminismi -palkinto Anna Paavilaiselle ja Raisa Omaheimolle

Vasemmistonaiset myöntää vuoden 2016 Pro feminismi -palkinnon kahdelle taiteilijalle: näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja Anna Paavilaiselle sekä teatterintekijä Raisa Omaheimolle.

Pro feminismi -palkinto annetaan vuosittain taholle, joka on tehnyt työtä rakenteellisen epätasa-arvon poistamiseksi, sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja naisten aseman parantamiseksi. Tämän vuoden palkinnonsaajia yhdistää omista kokemuksista kumpuava taide, joka tekee näkyväksi ja ravistelee yhteiskuntamme kieroutuneita, naisia alistavia rakenteita.

Raisa Omaheimon kirjoittama Läski-näytelmä, jonka hän myös itse esittää, on herättänyt keskustelua etenkin naisiin kohdistuvista ulkonäkönormeista ja niin sanotusta fat shamingista. Näytelmä on tarjonnut tärkeää sisältöä vihdoin Suomessakin heräävään läskiaktivismiin, jossa kyseenalaistetaan piintyneitä asenteita ja käsityksiä lihavuudesta ja lihavista ihmisistä. Myös lihavalla on oltava oikeus olla sellainen kuin on, ilman painetta piilottaa itseään ja näkemyksiään näkymättömiin.

Sen lisäksi, että vallitsevat kauneusihanteet ovat epärealisen kapeita, lihavuuteen liitetyillä negatiivisilla käsityksillä oikeutetaan äärimmäisen loukkaavaa ja jopa väkivaltaista kohtelua lihavia kohtaan. Yleinen käsitys on, että läskin on väistämättä hävettävä itseään ja pyrittävä pääsemään läskistään eroon voidakseen kokea olevansa kaunis, seksikäs, rakastettava ja onnellinen.

Anna Paavilainen on tehnyt erinomaisella tavalla näkyväksi paitsi yhteiskunnan epätasa-arvoisuutta, myös etenkin taiteen omia vanhanaikaisia toimintamalleja. Paavilaisen ohjaama ja näyttelemä PLAY RAPE -monologi käsitteli teatteriraiskausten kulttuuria ja Sinuus-näytelmä käsitteli laajemmin ulkonäköpaineita, sukupuolirooleja ja omakuvia.

Paavilainen on PLAY RAPE -näytelmällään ja julkisen keskustelun herättämisellä kyseenalaistanut sen normalisoituneen ajatuksen, että raiskaukset olisivat asia, joka kuuluu näyttämöille ja että naisten kuuluu näytellä raiskauksen uhria.

Paavilainen on haastanut teatterimaailman ajattelemaan tarkemmin, millaisia eroja on mies- ja naisnäyttelijöiden kohtaamissa odotuksissa ja millaisia rooleja miehille ja naisille kirjoitetaan. On mietittävä, millaisia stereotypioita ja valta-asetelmia teatteri pönkittää ja mitä tarkoitusta raiskaus näytelmässä palvelee.

Sinuus-näytelmällä on kiinnitetty huomiota esimerkiksi niin sanottuun slut shaming -ilmiöön eli naisten moralisointiin ja kaksoisstandardien asettamiseen. Ympäristömme, media ja kaupunkitila ovat täynnä puolipukeisia naisia, mutta samaan aikaan nainen, tai nuori tyttö, joka julkaisee itsestään paljastavia kuvia, saa tuta olevansa siveetön ja halpahintainen.

Sekä Omaheimon että Paavilaisen työ tarjoaa loistavan esimerkin siitä, miten taiteen keinoin voidaan käsitellä vaikeitakin teemoja ja herättää uudenlaista feminististä ja yhteiskuntakriittistä keskustelua.

Lisätiedot:
Saila Ruuth, puhenainen
040 7466 441, saila [dot] ruuth [at] gmail [dot] com