Homomiesten saatava luovuttaa verta

– Myös heterot harrastavat suojaamatonta seksiä, mutta heteroiden osalta Veripalvelulle riittää neljän kuukauden varoaika viimeisimmästä uudesta kumppanista, Ruuth huomauttaa.

– Sen sijaan homomies on voinut olla vuosikausia harrastamatta lainkaan seksiä tai harrastanut vain suojattua seksiä tai seksiä vuosien ajan saman kumppanin kanssa ja käynyt lukuisissa hiv-testeissä varmistamassa, ettei ole saanut tartuntaa, mutta on silti koko elämänsä ajan pysyvässä verenluovutuskiellossa.

Veripalvelun täytyy alkaa tarkastella verenluovuttajien käyttäytymistä samojen kriteerien perusteella ja lakata tarkastelemasta seksiä harrastaneiden sukupuolta. Tartuntariski ei lisäänny seksuaalisen suuntautumisen vaan käyttäytymisen, eli suojaamattoman seksin harrastamisen, takia. SPR:n käytäntö ylläpitää ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä siitä, miten hiv tarttuu.

– Jos heteroa uskotaan, kun hän sanoo, ettei uusia kumppaneita ole ollut neljään kuukauteen, miksei homolta riitä sama vakuutus? Samalla tavalla tartunnat näkyvät varoajan jälkeen kaikkien veressä, Ruuth muistuttaa.

Verenluovuttajien terveydentilakyselyllä toteutetun kontrollin lisäksi kaikki luovutettu veri testataan useiden taudinaiheuttajien varalta, joten luovutettu veri on erittäin turvallista.

– Olisi jo korkea aika päästä eroon 80-luvun hiv-paniikin poteroista ja ennakkoluuloista ja alkaa kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti myös Veripalvelussa.