Elokuun budjettiriihestä elvytysriihi – loppu köyhyyden kriminalisoinnille

– Kyse ei kuitenkaan ole pelkän taloustilanteen takia menetetyistä teollisuustyöpaikoista vaan osa toiminnasta on loppunut Suomesta pysyvästi elinkeinorakenteen muutoksen takia, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth muistuttaa.

Työmarkkinoiden rakennemuutos on huomioitava sekä täsmätoimissa että laajemmin esimerkiksi koulutuspolitiikassa. Muun muassa Kemijärven lakkautetulta sellutehtaalta on kokemuksia siitä, kuinka työttömäksi jääneet naiset kouluttautuivat hoitoalalle mutta miehet yrittivät jatkaa teollisuuden parissa.

– Yksi keino tehdä palvelu- ja hoitoaloista houkuttelevampia myös miesten silmissä, olisi toteuttaa työmarkkinajärjestöjen kesken solidaarinen palkkaratkaisu, jossa palkankorotukset painottuisivat pienipalkkaisille aloille eli juuri mainituille palvelu- ja hoitoaloille, Ruuth ehdottaa.

Julkisten menojen kattamiseksi valtion on kerättävä varoja sieltä, missä niitä on ja mistä ottaminen ei heikennä kotimaista kulutuskysyntää. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi suurituloisten ansiotuloverotuksen kiristämistä ja pääomaverotuksen progression jyrkentämistä.

Hallituksen on myös oltava valmis höllentämään tavoitettaan kääntää velkasuhde, jos tavoitteen jääräpäinen tavoittelu estää elvyttävän talouspolitiikan toteuttamisen.

– Suomi on edelleen luottoluokituksissa kärkiluokkaa, joten hallittu velanotto on vastuullisempaa kuin taantuman syventäminen ja työttömyyden pahentaminen, Ruuth toteaa.

Köyhyys ei katoa köyhiä piinaamalla

Taantumassa ei ole kyse vain Suomen omasta taloustilanteesta ja sisäisistä ratkaisuista vaan EU:n ja kansainvälisen yhteisön jäsenenä Suomessa on reagoitava laajemminkin talous- ja velkakriisin seurauksiin.

Köyhyyden paheneminen EU:ssa ja EU:n naapurimaissa voi näkyä esimerkiksi naiskaupan ja ihmiskaupan lisääntymisenä. Ongelmia ei kuitenkaan poisteta kiusaamalla hätää kärsiviä ihmisiä.

– Suomen on välittömästi poistettava seksikauppa tai sen epäilys käännytysperusteista, sillä se estää prostituoituja kääntymästä apua tarvitessaan viranomaisten puoleen, Ruuth vaatii.

– Tämä on juuri sitä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien päähän potkimista, mitä minkään sivistysvaltion ei luulisi 2000-luvulla harjoittavan.

Vasemmistonaiset vastustaa tiukasti myös kerjäämisen kriminalisointia.

– On härskiä hurskastelua puhua, että ongelmat pitää hoitaa lähtömaassa tietäen, että toimet lähtömaiden poliittiseksi painostamiseksi sekä maiden epätasa-arvoisen tilanteen poistamiseksi ovat olemattomia, Ruuth toteaa.