Ulkonäöllä kilpailu ei ole lastenleikkiä

– Todella monessa kodissa vanhemmat ovat koetuksella, kun he yrittävät vakuuttaa etenkin tyttärilleen, että he ovat kauniita, ihania ja arvokkaita juuri sellaisina kuin ovat eikä heidän tarvitse laihduttaa grammaakaan tai olla pidempiä tai lyhyempiä tai mitään muuta kuin ovat.

– Miksi siis haluaisimme vahvistaa jo nyt vallitsevaa ilmapiiriä ja kulttuuria, jossa etenkin naisten ulkonäkö on jatkuvan tarkkailun alla sekä arvostuksen ja hyväksynnän ehto, Ruuth kysyy.

Kauneuskilpailut viestittävät tismalleen samaa naisia esineellistävää ja ulkonäkökeskeistä sanomaa myös kasvaville nuorille sekä aikuisille naisille. Aikuisilla on kuitenkin hieman paremmat keinot suojautua kohtuuttomia ulkonäköpaineita ja kieroutunutta kilpailuajattelua vastaan kuin lapsilla, joiden maailmakuva, identiteetti ja itsetunto ovat kehityksen ja jatkuvan muutoksen alla ja näin erityisen alttiita kolhuille.

Jokaisen tytön ja pojan, joka haluaa leikkiä prinsessaa, pitää saada leikkiä prinsessaa ja saada ihailua läheisiltään ja itselleen tärkeiltä ihmisiltä. Aivan kuten jokaisen tytön ja pojan pitää saada leikkiä merirosvoa, Täti Monikaa tai hirviötä ja saada niitäkin leikkejä leikkiessään ihailua ja hyväksyntää.

– Mutta leikki on eri asia kuin julkinen kilpailu, jossa tullaan arvostelluksi paremmaksi tai huonommaksi, vaikka kuinka jokainen sijoittuisikin “pistesijoille”, Saila Ruuth painottaa.