Päivähoidon nollamaksuluokan poistaminen silkkaa simputusta

– Kuka tästä ideologisesta ratkaisusta hyötyy ja paljonko sillä ”säästetään”? Vasemmistonaisten puhenainen Katja Syvärinen kysyy.

Hallituksen päätös huonontaa erityisesti yksinhuoltajien asemaa, sillä 40 prosenttia yksinhuoltajien päivähoidossa olevista lapsista on tällä hetkellä nollaluokassa. Valtaosa yksinhuoltajista on naisia, joten hallituksen toimet kurjistavat nimenomaan vähävaraisten naisten ja heidän lastensa asemaa.

Hallitus aikoo korottaa yksinhuoltajien lapsilisää kymmenellä eurolla, mutta sillä ei makseta edes uutta päivähoitomaksua.

Nollaluokan poistaminen lisäisi myös luukulta luukulle juoksemista, sillä osa päivähoitomaksuista tulisi sosiaalitoimen maksettaviksi. Samalla se lisäisi byrokratiaa ja köyhien ihmisten kontrollointia.

– Sosiaalityöntekijöiden työpanosta tarvitaan muuhun, kuin ministeri Risikon hokemaan hoitopaikkojen ”räätälöimiseen”, Valtikan jäsen professori Leena Eräsaari toteaa.

Lasten kokopäivähoito helpottaa erityisesti naisten työllistymistä. Jos työpaikan joutuu ottamaan vastaan lyhyellä varoitusajalla, lapsen saaminen hoitoon ei saa olla este. Lisäksi kaikilla lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen.

Vasemmistonaisten mielestä päivähoito-oikeutta ei kehitetä nykyisen hallituksen linjauksilla, vaan rajoittamalla ryhmäkokoja, lisäämällä ammattitaitoista henkilökuntaa ja kehittämällä päivähoitojärjestelmää joustavammaksi siten, että se vastaa entistä paremmin erilaisten perheiden tarpeisiin.