Suostumuksen puutteen oltava tärkein raiskausta määrittävä tekijä

– Monesti uhri lamaantuu kykenemättä huutamaan ja tappelemaan raiskaajaa vastaan, mutta puolustautumattomuus ei tarkoita sitä, että seksuaaliseen tekoon olisi suostumus, Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth toteaa.

Raiskaus on aina yksiselitteisesti tekijän, eikä koskaan uhrin vika. Siksi esimerkiksi ajatus siitä, että tutun naisen raiskaamisesta tulisi saada lievempi tuomio kuin tuntemattoman naisen raiskaamisesta, on käsittämätön.

– Nainen ei ole yhtään sen enempää vastuussa raiskauksestaan vaikka hänellä olisi päällään lyhyt hame tai hänen miesystävänsä olisi väkivaltainen, Ruuth huomauttaa.

Enemmistö raiskauksista tapahtuukin lähisuhteissa eli tutun henkilön tekemänä. Vaikka valtaosassa raiskauksista tekijä on mies ja uhri nainen, seksuaalista väkivaltaa tekevät myös naiset ja tytöt ja uhri voi olla myös samaa sukupuolta kuin tekijä. Raiskaus on olosuhteista riippumatta mitä julminta ja nöyryyttävintä väkivaltaa toista ihmistä kohtaan.

– Jokaisella on täysi oikeus kieltäytyä seksistä niin tutun kuin tuntemattomankin kumppanin kanssa vaikka kesken aktin ja jos suostumusta ei ole, seksuaalisen toiminnan on loputtava eikä siinä ole mitään tulkinnanvaraisuutta, Saila Ruuth huomauttaa.