Naisen oman tahdon oltava riittävä syy saada abortti

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa abortin saamiseen vaaditaan erityinen syy myös ennen 12. raskausviikkoa. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi alle 17 tai yli 40 vuoden ikä, neljä aiempaa lasta, raiskaus tai sosiaaliset syyt.

– Harva edes tietää, ettei aborttia saa oman tahdon perusteella vaan on vähintään vedottava sosiaalisiin syihin, jotka tekevät lapsen kasvattamisen huomattavan vaikeiksi, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth huomauttaa.

Aborttilainsäädäntöön on kirjattava yksiselitteisesti, että riittävä syy saada abortti on naisen oma tahto. Erityisten syiden edellyttäminen väheksyy naisten itsemääräämisoikeutta.

– Oleellisempaa kuin hyväksyttyjen syiden etsintä, on aborttia harkitsevan tai abortin hankkineen naisen tukeminen, Ruuth vaatii.

Tuen sijaan moni lääkäri pyrkii pitkittämään päätöksensä tehneen naisen abortin saamista esimerkiksi ehdottamalla asian pohtimista vielä muutamia viikkoja. Vitkuttelu ja maanittelu ei kuitenkaan ole kohtuullista niiden naisten kohdalla, jotka ovat selkeästi päätöksensä tehneet.

– Kyseessä on iso ja vaikea päätös, jota tulisikin kunnioittaa naisen tekemänä valintana syyllistämisen tai stigmatisoinnin sijaan, Ruuth huomauttaa.