Lapintie ja Ruuth: Yksityistäminen tarkoittaa veroeurojen katoamista yksityisiin taskuihin

Tampereella ja Hämeenlinnassa on paljastunut, että yksityinen hoivajätti MedOne on laiminlyönyt säännönmukaisesti henkilöstön määrän minimisuositukset. Liian vähäisen henkilökunnan lisäksi MedOnen lääkehuollossa ja -hoidossa on ollut virheitä. Samaan aikaan yhtiö on kuitenkin tehnyt kymmenien miljoonien vuosittaista voittoa.

– Osakeyhtiön ainoa tehtävä on tuottaa voittoa, jota jaetaan osinkoina nojatuoliomistajille. Terveydenhoidon laatu tai työntekijöiden hyvinvointi ovat arvoja vain silloin, jos niiden epäillään johtavan entistä suurempaan voittoon, kansanedustaja Annika Lapintie pahoittelee.

Sen lisäksi, että yksityiset terveysfirmat käärivät miljoonien voittoja kuntien verorahoista, on myös paljastunut, että ne välttelevät verojen maksamista. Esimerkiksi Mehiläinen maksoi vuonna 2010 yhden prosentin veroa miljoonavoitoistaan.

– Yksityinen yhtiö ei siis tuota laadultaan parempia vanhus- ja terveyspalveluita kuin kunta, mutta sen sijaan yksityistäminen siirtää tehokkaasti julkiset rahat yksityisiin taskuihin. Samalla jo ennestään pienipalkkaisten naisten palkka ja työehdot huononevat entisestään, Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth huomauttaa.

Monessa kunnassa on pian yksityistämisen jälkeen huomattu hintojen nousevan. Monikansallinen yritys voittaa kilpailutukset halvoilla tarjouksillaan, sillä se sietää parin vuoden voitottomuuden. Pian kuitenkin hintoja nostetaan, eikä kunnalla ole mihin vaihtaa, sillä pienemmät yrittäjät ovat kilpailun tuoksinassa lopettaneet toimintansa tai myyneet firmansa suuryritykselle. Kunnan omienkaan terveysasemien uudelleenpystyttäminen ei käy kädenkäänteessä.

– Vanha sanontakin sanoo, että köyhällä ei ole varaa halpaan, mutta tätä ei monessa kunnassa suostuta myöntämään, Ruuth pahoittelee.

– Jotkin asiat, kuten terveyspalvelut, ovat niin tärkeitä meille kaikille, ettei niitä ole järkeä antaa epäluotettavan ja pitkässä juoksussa kalliiksi käyvän terveysbisneksen käsiin, Lapintie muistuttaa.